Captcha image
  • Sant Llorenç de la Muga
  • Sant Llorenç de la Muga
  • Sant Llorenç de la Muga
  • Sant Llorenç de la Muga
  • Sant Llorenç de la Muga

Personatges il·lustres

Sou a: Inici>Guia del poble>Personatges il·lustres

MARIÀ BAIG (1906-1991) 
Grans Formats

Marià Baig i Minobis va néixer a Figueres el dia 3 de Gener de 1906. Ja de molt jove manifestà una gran habilitat per al dibuix i assistí a les classes del mestre Joan Núñez a l'escola municipal de dibuix de Figueres on coincidí amb companys com Salvador Dalí i Ramon Reig. Tots ells mostrarien després uns trets estilístics comuns, cosa que portà a Josep Pla a definir, arran d'una exposició de Baig a la Sala Rovira de Barcelona, la que denominà Escola de pintura de Figueres.

Marià Baig feu la seva primera exposició individual a la Sala Edison de Figueres l'any 1927. Als anys 30 entrà a treballar a l'Ajuntament de Figueres on compaginaria una tasca administrativa amb la passió per la pintura. Participà als Salons de primavera de Barcelona i realitzà exposicions a Figueres, Barcelona, Lleida i Madrid. Al mateix temps publicà nombrosos dibuixos i contes en la premsa figuerenca, implicant-se, també, en la vida cultural i associativa de la ciutat.

A finals dels anys 40 una sobtada malaltia visual - una perforació de màcula - el portà a les portes de la ceguesa i a abandonar la pintura. Després d'una profunda crisi personal, unes operacions quirúrgiques li estabilitzaren la malaltia visual i pogué tornar a pintar, amb un estil, però, renovat i molt evolucionat. L'any 1957 reprengué les exposicions a Perpinyà, Figueres i Barcelona, encara que es retirà parcialment de la vida pública.

Marià Baig morí a Figueres el 21 de Gener del 1991. L'any 2006, centenari del seu naixament, va ser declarat Any Baig per la ciutat de Figueres i se li ha dedicar l'exposició titulada "Marià Baig, una singular pluralitat" al Museu de l'Empordà. 

Als anys 60 Marià Baig inicià una sèrie d'obres de gran format que marquen una evolució cap a l'expressionisme i que representaven un vertader repte a les seves condicions visuals. Baig emplenà aquestes obres de personatges del seu univers particular. Ell mateix explicà en la presentació de la seva exposició a Perpinyà l'any 1962, la primera després de la seva recuperació, "Afanyosos, eixiren cavalls, pallassos, gent del camp, que feia temps no havia vist, gitanes, infants i les bruixes que en la nit llarga em turmentaren". 

Gitanos, pallassos i bruixes són els temes que millor caracteritzen la darrera etapa en la pintura de Marià Baig.

Compaginant-ho amb la seva dedicació inicial a la caricatura, ja de molt jove Marià Baig sortí a pintar - però sobretot a dibuixar els paisatges de l'Empordà. Així, en el catàleg de la seva exposició a la Librería Mediterránea de Barcelona de l'any 1941 ja hi apareix un dibuix de Sant Llorenç de la Muga.

Als anys 40 la família Baig condicionà una casa a Sant Llorenç de la Muga que, amb el temps, es convertiria en el seu veritable estudi d'estiu. La tranquilitat de la vida, el paisatge que l'envolta, les fonts, les velles cases, els racons més misteriosos de les antigues muralles... tot això li proporcionava l'entorn adequat per a la seva creativitat. D'aquí sorgiren algunes de les teles de bruixes més esgarrifoses... però també algunes de les seves visions més bucòliques de la vida al camp. 

"La porta" (Oli sobre fusta, 1975) Marià Baig pintà bodegons al llarg de tota la seva trajectòria pictòrica. Dels primers petits bodegons hiperrealistes dels anys 30 evolucionà cap a uns bodegons de gran format en la seva darrera etapa.

"Gegants o molins?" (Oli sobre tela, 1962) és una personal visió del Quixot, una obra que tenia en gran estima. Inauguració de l'exposició antològica del Museu de l'Empordà per les Fires de la Santa Creu de Figueres de l'any 1976. 

"Caravana de gitanos" (Oli sobre fusta, 1968) 

"Carrer de Sant Llorenç" (Dibuix sobre paper, 1965)

 
 

Copyright 2010 Sant Llorenç de la Muga

C/ Església, 2 · 17732 Sant Llorenç de la Muga · Tel. 972569140 · ajuntament@santllorencdelamuga.cat